W zdrowej diecie zupy powinny gościć często. Możemy wymienić co najmniej kilka istotnych powodów, z których to zupy powinny na stałe zagościć na naszych stołach. Po pierwsze zupy są bardzo mało kaloryczne. Po drugie łatwo je przyrządzić. Po trzecie dostarczają mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych, witamin, składników mineralnych itd. Na jedną porcję zupy przypada zaledwie 100 kcal. Zupy są sycące dzięki czemu osoby będące na diecie zjedzą mniejsze porcje właściwego dania głównego. By przyrządzić zupę stosowane są różnorodne składniki- warzywa, kasze, mięso, nabiał. W rezultacie zupa staje się prawdziwą skarbnicą doskonale przyswajalnych składników mineralnych- fosforu, żelaza, magnezu, fluoru czy wapnia. Ważne jest to by zupę gotować bardzo krótko. Tylko w ten sposób zachowamy najwięcej składników mineralnych. Zupy są idealne na zimowe i jesienne chłody. Rozgrzewają organizm. Zupy to też sprytny sposób do tego by nakłonić dzieci do jedzenia warzyw. Samo przygotowanie zup zajmuje bardzo mało czasu.