Zdrowa dieta na przeziębienia

Za pomocą zdrowego sposobu odżywiania raz na zawsze można pożegnać się z przeziębieniem i grypą w okresie zimowym. Jesienią i zimą warto przyłożyć się do tego by swojemu organizmowi dostarczyć wszelkich niezbędnych witamin oraz składników mineralnych. Zaczynamy od śniadania. Powinno być ono sycące na resztę dnia. Zdrowe śniadanie powinno składać się z węglowodanów, białka, wapnia. Produkty pełnoziarniste można więc z powodzeniem łączyć z jajkami czy płatkami owsianymi. Dania należy sporządzać z produktów zawierających cynk, żelazo czy selen. Wykazują one działanie wirusobójcze. Spowalniają rozwój choroby uniemożliwiając rozmnażanie się bakteriom. Selen i cynk podniosą naszą odporność. Tak ważne jest więc to by w codziennej diecie znalazły się takie produkty jak ryby, mięso, rośliny strączkowe czy pestki oraz orzechy. Jeśli to tylko możliwe warto każdy posiłek posypywać natką z pietruszki. Dieta powinna być tez bogata w warzywa i owoce. Będą one prawdziwym źródłem witamin tak ważnych do budowy zdrowego organizmu.