Gdy zależy nam na szybkiej utracie wagi warto sięgnąć po dietę kapuścianą. Ma ona właściwości nie tylko odchudzające. Jest wskazana dla osób borykających się z problemami żołądkowymi. Pozwala usunąć toksyny z wątroby, odciąża pracę żołądka działa pozytywnie na cały układ pokarmowy. W przeciwieństwie do wielu innych diet dieta kapuściana nie pozwala na głód. Jak można się domyśleć dieta kapuściana opiera się głównie na kapuście. Warzywo to posiada małą ilość kalorii, węglowodanów oraz tłuszczu. Swoje właściwości zawdzięcza dużej zawartości błonnika pokarmowego. Kapusta dostarcza organizmowi potas, witaminę C, bakterie kwasu mlekowe- głównie w kiszonej kapuście regulują one poziom cholesterolu. Dieta ta trwa z reguły od dwóch do trzech dni i przynosi nadspodziewanie dobre efekty. Przez ten czas można jeść coś w rodzaju bigosu. Na dietę składa się głównie kapusta kiszona, papryka, por, warzywa jak seler, pomidory, cebula czy oliwa. Dieta kapuściana może być ratunkiem dla zatrutej wątroby.